• Anasayfa
  • Haberler
  • İletişim
  • Giriş
  • Üye Ol
Burdur Gazetesi | Burdur Haberleri
8 °c
Burdur
0 ° Çar
-3 ° Per
1 ° Cum
4 ° Cts
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  • RESMİ İLANLAR
  • ilan.gov.tr ilanları
  • ARŞİV
  • Köşe Yazıları
    • Konuk Kalem
  • Zaman Çizelgesi
  • İletişim
Sonuç bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  • RESMİ İLANLAR
  • ilan.gov.tr ilanları
  • ARŞİV
  • Köşe Yazıları
    • Konuk Kalem
  • Zaman Çizelgesi
  • İletişim
Sonuç bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Burdur Gazetesi | Burdur Haberleri
Sonuç bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle

Ana sayfa » Haberler » Tek kişilik ordu Orhan Veli KANIK

Tek kişilik ordu Orhan Veli KANIK

Burdur Son Dakika Yazar Burdur Son Dakika
28 Aralık 2016
- Kültür Sanat
0 0
0
0
Paylaşım
74
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter

Orhan Veli Kanık, edebiyatımıza tek başına adeta bir ordu gibi yön vermiş şairimizdir. Kendi dünya görüşü, bakışı çerçevesinde yarattığı çizgi, pek çok şaire de ilham kaynağı olmuştur. Bugün büyük bir begeniyle dinlediğimiz bazı şarkıların sözleri ona aittir. Orhan Veli’nin kısa yaşam süresi içinde ürettikleri daha yüzlerce yıl edebiyatımızda var olmaya devam edecektir. Orhan Veli, yalın, duru ve gerçekçi şiir akımının dünyada da önemli örneklerindendir.
Orhan Veli Kanık, daha çok Orhan Veli olarak bilinen Türk şair. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. Şair otuz altı yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı.13 Nisan 1914 tarihinde doğmuş olup, 14 Kasım 1950’de hayatını kaybetmiştir.
Yeni bir zevk ortaya çıkarabilmek için eski olan her şeyden uzak duran Orhan Veli, hece ve aruz ölçülerini kullanmayı reddetti. Kafiyeyi ilkel; mecaz, teşbih, mübalağa gibi edebi sanatları gereksiz bulduğunu açıkladı. “Geçmiş edebiyatların öğrettiği her şeyi, bütün geleneği atmak” amacıyla yola çıkan Kanık’ın bu arzusu şiirinde kullanabileceği teknik olanakları azaltsa da şair, ele aldığı konular, bahsettiği kişiler ve kullandığı sözcüklerle kendine yeni alanlar oluşturdu. Yalın bir anlatımı benimseyerek şiir dilini konuşma diline yaklaştırdı. 1941 yılında, arkadaşlarıyla birlikte çıkardıkları Garip adlı şiir kitabında bu fikirlerinin örnekleri olan şiirleri yayınlandı ve Garip akımının doğmasına sebep oldu. Bu akım özellikle 1940-1950 yılları arasında Cumhuriyet dönemi şiirinde büyük etki bıraktı. Garip şiiri hem yıkıcı hem de yapıcı özelliği ile Türk şiirinde bir mihenk taşı kabul edilir.

Kanık, şiire getirdiği bu yenilikler yüzünden önceleri büyük ölçüde yadırgandı, çok sert eleştiriler aldı ve küçümsendi.Geleneklerin dışına çıkan eserleri, önce şaşkınlık ve yadırgama, daha sonra eğlenme ve aşağılamayla karşılansa da hep ilgi uyandırdı. Bu ilgi ise kısa zamanda şaire duyulan anlayış, sevgi ve hayranlığın artmasına yol açtı. Sait Faik Abasıyanık da Orhan Veli’nin bu yönüne dikkat çekerek onu “üzerinde en çok durulmuş, zaman zaman alaya alınmış, zaman zaman kendini kabul ettirmiş, tekrar inkâr, tekrar kabul edilmiş; zamanında hem iyi hem kötü şöhrete ermiş bir şair” olarak tanımladı.
Her ne kadar Garip döneminde yazdığı şiirleriyle öne çıksa da Orhan Veli “tek tür” şiirler yazmaktan kaçınmıştı. Durmadan arayan, kendini yenileyen, kısa yaşamı boyunca uzun bir şiir serüveni yaşayan Kanık’ın edebiyat hayatı farklı aşamalardan oluşmaktadır. Oktay Rifat bu durumu “Orhan Fransız şairlerinin birkaç nesillik şiir macerasını kısacık ömründe yaşadı. Türk şiiri onun kalemi sayesinde Avrupa şiiriyle atbaşı geldi.” ve “Birkaç neslin belki arka arkaya başarabileceği bir değişmeyi o birkaç yılın içinde tamamladı.” sözleriyle açıkladı.
Hayatı, Çocukluğu ve eğitimi
Rumelihisarı sahilinde bulunan Orhan Veli heykeli. Heykelde, elinde kitap tutan şaire bir martı eşlik etmektedir.
Orhan Veli Kanık, 13 Nisan 1914’te Beykoz’a bağlı Yalıköyü’nde bulunan İshak Ağa Yokuşu’ndaki Çayır Sokağında 9 numaralı konakta dünyaya geldi.Babası İzmirli tüccar Fehmi Bey’in oğlu Mehmet Veli, annesi ise Beykozlu Hacı Ahmet Bey’in kızı Fatma Nigar Hanım’dır. Nüfus tezkeresi suretine göre asıl ismi Ahmet Orhan olan şairin babasının adı Veli olduğu için, sanatçı Soyadı Kanunu’ndan önce Orhan Veli olarak tanındı. Orhan Veli’nin babası evlendiği sırada Mızıka-yı Hümayun’da klarnist idi. Cumhuriyet’in ilanından sonra ise Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın şefi oldu. Veli Kanık, hem bu yeni görevi hem de Musiki Muallim Mektebinde (Ankara Konservatuvarı) armoni profesörü olması dolayısıyla 1923-1948 yılları arasında Ankara’da yaşadı. Bu dönemde bir süre Ankara Radyosu’nda müdürlük de yapan Veli Bey, daha sonraki yıllarda İstanbul Konservatuvarında ilmî kurul üyesi ve İstanbul Radyosu’nda ses uzmanı olarak çalıştı. Orhan Veli’nin kendisinden küçük iki kardeşi vardı. Bunlar Vatan Gazetesi muhabirlerinden Adnan Veli Kanık ve Füruzan Yolyapandır. Şairin ayrıca, bir yaşında iken Ankara’da ölen Ayşe Zerrin isminde bir kız kardeşi de vardır.
Orhan Veli’nin çocukluğu Beykoz, Beşiktaş ve Cihangir’de geçti. Mütareke sırasında Akaretler’de bulunan Anafartalar İlkokulunun ana sınıfına devam etti. Bir sene sonra ise bu okuldan alınarak Galatasaray Lisesi’ne yatılı olarak verildi. Yedi yaşındayken Halife Abdülmecit’in Yıldız Sarayı’nda düzenlediği bir düğünde sünnet edildi. 1925’te dördüncü sınıfı tamamladığında babasının isteği ile Galatasaray Lisesi’nden ayrılarak annesiyle birlikte Ankara’ya taşındı. Orada, Gazi İlkokulu’na yazıldı. Bir yıl sonra Ankara Erkek Lisesi’ne (bugünkü adıyla Ankara Atatürk Lisesi) yatılı girdi. Kanık, çocukluğunda bazı hastalıklar ve tehlikeler de yaşadı. Örneğin, beş yaşında yanma tehlikesi geçirdi ve uzun süre tedavi gördü. Şair dokuz yaşında kızamık, on yedi yaşında ise kızıl hastalığına tutuldu.
Kanık’ın edebiyata olan merakı ilkokul sıralarında başladı. Bu dönemde Çocuk Dünyası isimli dergide bir hikâyesi basıldı. Ortaokulun yedinci sınıfındayken Oktay Rifat Horozcu ile tanıştı. Birkaç yıl sonra ise bir müsamere sırasında halk evinde Melih Cevdet Anday ile arkadaş oldu. Lisenin ilk yılında edebiyat öğretmeni Ahmet Hamdi Tanpınar’dı. Tanpınar, öğretmeni olduğu sürece Kanık’a öğütler verdi ve onu yönlendirdi. Şair, lise döneminde arkadaşları Oktay Rıfat ve Melih Cevdet’le birlikte Sesimiz isimli bir dergi çıkardı. Sanatçının yaşamının bu evresi aruz vezni kurallarını ve ahengini kavradığı ve ilk şiirlerini yazdığı dönem oldu.
Kanık, yine lisede tiyatro çalışmalarına katıldı. Örneğin, Raşit Rıza’nın oynadığı Aktör Kin oyununda rol aldı. Ankara Halkevi’nde Ercüment Behzat Lav’ın sahnelediği Ahmet Vefik Paşa’nın Molière’den uyarladığı Zor Nikah’ta Üstâd-ı Sanî’yi, Maurice Maeterlinck’in Monna Vanna’sında ise baba rolünü üstlendi. Kanık, sonraki yıllarda tiyatro alanındaki çalışmalarına çevirmen olarak devam etti ve pek çok oyunu Türkçe’ye çevirdi.
Şair 1932 yılında, liseden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin felsefe bölümüne kaydını yaptırdı.1933 yılında Edebiyat Fakültesi Talebe Cemiyeti başkanı seçildi. 1935 yılına kadar devam ettiği üniversiteyi bitirmeden okuldan ayrıldı. İstanbul Üniversitesi’ne giderken bir yandan sürdürdüğü Galatasaray Lisesi’ndeki öğretmen yardımcılığı görevine, okuldan ayrıldıktan sonra bir sene daha devam etti.
Sonraki Yaşamı ve Sanat HayatıKanık, daha sonra, Ankara’ya giderek PTT Umum Müdürlüğü, Telgraf İşleri Reisliği, Milletlerarası Nizamlar bürosuna girdi. Şair, Ankara’ya döndükten sonra eski arkadaşları Oktay Rifat ve Melih Cevdet’le tekrar bir araya geldi ve bu üçlü, benzer tarzda şiirler yazmaya başladı. 1936 yılında, Nahid Sırrı Örik’in şiirlerini yayınlatmaları önerisinin ardından, Varlık dergisinde Orhan Veli’nin, Oaristys, Ebabil, Eldorado, Düşüncelerimin Başucunda isimli şiirleri yayınlandı. Dergide, Orhan Veli ve arkadaşları edebiyat dünyasına şöyle tanıtılmıştı.
“Varlık’ın şiir kadrosu yeni ve kuvvetli genç imzalarla zenginleşmektedir. Aşağıda dört şiirini okuyacağınız Orhan Veli, şimdiye kadar yazılarını neşretmemiş olmasına rağmen olgun bir sanat sahibidir. Gelecek sayılarımızda onun ve arkadaşları Oktay Rifat, Melih Cevdet ve Mehmet Ali Sel’in şiirimize getirdikleri yeni havayı daha iyi belirtecektir. “
Bu ilk şiirlerini, bir kısmı Mehmet Ali Sel mahlasını taşıyan diğer şiirleri takip etti. 1936 – 1942 yılları arasında Varlık’ın yanı sıra İnsan, Ses, Gençlik, Küllük, İnkılâpçı Gençlik dergilerinde şiirleri ve yazıları basıldı.[32] Orhan Veli, bu dönemin ilk yıllarında yazdığı şiirlerin şekli, yapısı ve içeriği dolayısıyla hece şairi olarak kabul edildi. 1937 yılından sonra ise hem Kanık hem de Anday ve Horozcu yeni tarzda şiirlerini yayınlamaya başladılar.

Etiketler: Burdurkültürorhan veli kanikSanattek kisilik ordutek kisilik ordu orhan veli kanik

İlgiliHaberler

Kültür Sanat

Halkın sesi Selda Bağcan

13 Ocak 2017
23
Kültür Sanat

Cemil Meriç

12 Ocak 2017
20
Kültür Sanat

Halk Bilgesi Hoca Nasreddin

4 Ocak 2017
119
Kültür Sanat

Bu zor günlerimizde keşke aramızda olabilseydi Uğur Mumcu

3 Ocak 2017
16
Kültür Sanat

Müziğimizde onun çok büyük emeği var; Attila Özdemiroğlu

2 Ocak 2017
23
Kültür Sanat

Bir müzik dehasıydı Ergüder Yoldaş

29 Aralık 2016
11

Bizi Takip Edin

  • Gözde
  • Yorumlar
  • En Son Haberler
DEVA Partisi Kurucu İl Başkanı Saim Türkay;  Burdur derdine Deva olacağız

DEVA Partisi Kurucu İl Başkanı Saim Türkay; Burdur derdine Deva olacağız

26 Ocak 2021
Burdur Gölü kurumadı kurutuldu…

Burdur Gölü kurumadı kurutuldu…

20 Ocak 2021
Kahveci esnafı zor durumda!

Kahveci esnafı zor durumda!

22 Ocak 2021
20 Ocak 2020 – Çarşamba – Burdur Gazetesi

20 Ocak 2020 – Çarşamba – Burdur Gazetesi

19 Ocak 2021
   TZOB Genel Başkanı Bayraktar’dan  Tarım sektöründe kaos uyarısı

  TZOB Genel Başkanı Bayraktar’dan Tarım sektöründe kaos uyarısı

27 Ocak 2021
Ticaret Bakanlığından fahiş fiyat denetimleriTicaret Bakanlığından fahiş fiyat denetimleri

Ticaret Bakanlığından fahiş fiyat denetimleriTicaret Bakanlığından fahiş fiyat denetimleri

27 Ocak 2021
Kaçak tütün operasyonu

Kaçak tütün operasyonu

27 Ocak 2021
Zehir tacirleri cezaevinde

Zehir tacirleri cezaevinde

27 Ocak 2021

Son Haberler

   TZOB Genel Başkanı Bayraktar’dan  Tarım sektöründe kaos uyarısı

  TZOB Genel Başkanı Bayraktar’dan Tarım sektöründe kaos uyarısı

27 Ocak 2021
5
Ticaret Bakanlığından fahiş fiyat denetimleriTicaret Bakanlığından fahiş fiyat denetimleri

Ticaret Bakanlığından fahiş fiyat denetimleriTicaret Bakanlığından fahiş fiyat denetimleri

27 Ocak 2021
7
Kaçak tütün operasyonu

Kaçak tütün operasyonu

27 Ocak 2021
5
Zehir tacirleri cezaevinde

Zehir tacirleri cezaevinde

27 Ocak 2021
8

Haberlerini Görmek istediğiniz Tarihi Seçiniz

Ocak 2021
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
« Ara    

1954'ten bu yana sizlere hizmet vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Lütfen sosyal medya hesaplarımızı da takip etmeyi unutmayın.

Burdur Gazetesi Sosyal Medya Hesapları

Haber Kategorileri

  • Arşiv
  • Bölgemiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Güncel
  • ilan.gov.tr
  • Kategorisiz
  • Konuk Kalem
  • Köşe Yazıları
  • Kültür Sanat
  • MAKÜ
  • Manşet
  • Reklamlar
  • Resmi İlanlar
  • Röportaj
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji

Son Haberler

   TZOB Genel Başkanı Bayraktar’dan  Tarım sektöründe kaos uyarısı

  TZOB Genel Başkanı Bayraktar’dan Tarım sektöründe kaos uyarısı

27 Ocak 2021
Ticaret Bakanlığından fahiş fiyat denetimleriTicaret Bakanlığından fahiş fiyat denetimleri

Ticaret Bakanlığından fahiş fiyat denetimleriTicaret Bakanlığından fahiş fiyat denetimleri

27 Ocak 2021
  • Anasayfa
  • Haberler
  • ilan.gov.tr
  • Gizlilik Politikası – Privacy Policy
  • Hizmet Şartları – Terms & Conditions
  • Künye
  • İletişim

© 2019 Burdur Gazetesi - Hizmet Sağlayıcı Adeministrator.

Sonuç bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  • RESMİ İLANLAR
  • ilan.gov.tr ilanları
  • ARŞİV
  • Köşe Yazıları
    • Konuk Kalem
  • Zaman Çizelgesi
  • İletişim

© 2019 Burdur Gazetesi - Hizmet Sağlayıcı Adeministrator.

Hoşgeldiniz!

Lütfen giriş yapın

Parolamı Unuttum? Üye Ol

Üye Ol!

Üye olmak için aşağıdaki formu doldurun

*By registering into our website, you agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.
Tüm alanlar gereklidir. Giriş Yap

Parolanızı geri alın

Lütfen kullanıcı adı ya da e-posta adresinizi giriniz

Giriş Yap
Bu site çerezleri kullanır. Devam ederek çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş sayılırsınız. Daha fazla bilgi için Gizlilik İlkeleri sayfamızı kabul ediniz.