Sınırlı Sorumlu Hünerli Eller Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Kadriye Ayan, Dünya Kadın Girişmciler Günü’nde kadınların istihdama kazandırılması konusundaki görüşlerini gazetemize açıkladı. Geçtiğimiz yıl faaliyetlerine başlayan Kadın Girişimci Kooperatifi hakkında bilgi verdi.
Sınırlı Sorumlu Hünerli Eller Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Kadriye Ayan yaptığı açıklamada;
Kadınlar hayatın her alanında yer alan varlıklar. Dikkat, titizlik ve azimleriyle kadınlarımız hep bir adım öne çıkıyor. Şehrimizdeki stabil olan kadın potansiyelini aktif hale getirebilmek için çalışmalarımızı yapıyoruz. Ev hanımlarının üretim içerisnide yar almalarını sağlamak zorundayız. Burdur tarım, hayvancılık, turizm gibi birçok alanda kendini geliştiriyor. Bizlerde kadın girişimciler olarak ev hanımlarını istihdama kazandırmaya çalışıyoruz. Burdur Belediyesi tarafından Burdurlu kadınlar için düzenlenen Yöresel Ürünler Kursu’na katılıp sertifikalarını aldıktan sonra Hünerli Elleri’n üretime devam edebilmeleri, ürünlerini pazarlayabilmeleri için kooperatifleşme süreci başlamıştı. Sınırlı Sorumlu Hünerli Eller Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi’nde Burdur’un yöresel tatları ve el sanatları ürünleri üretilmekteyiz. Kooperatif üyeleri tarafından üretilen el sanatları ürünleri El Sanatları Merkezi’nde sergilenmekte. İlerleyen günlerde Serdaroğlu Konağı, Sınırlı Sorumlu Hünerli Eller Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne tahsis edilecek.
27 Temmuz 2019 yılında kooperatifimizin ticari sicil ünvanını kazandı. Geçtiğimiz yıl 18 Temmuz ve 8 Ağustos tarihleri arasında 1 aylık eğitim verildi.
Bu eğitim boyunca kadınlarımıza Burdur’un yöresel tatları olan tarhana, erişte, bulgur, domates salçası, reçel gibi ürünleri yapmayı öğrettik. 15 tane aktif üyemiz var. Kursumuzda yöresel lezzetlerin yanı sıra el sanatları eğitimini de vermekteyiz. El Sanatları Merkezi’mizde üyelerimiz yaptığı el emeği göz nuru el işlerini satışa sunuyoruz. Buraya gelen ziyaretçilerimiz el sanatları ürünlerimiz hakkında hem bilgi sahibi oluyor hem de ihtiyacı olduğu ürünleri alma fırsatı yakalıyor.
Belediye Başkanımız Ali Orkun Ercengiz, kooperatifimize Serdaroğlu Konağı’nı tahsis etti. Üçdibek Mahallesi’ndeki Serdaroğlu Konağı’nın restorasyonu bitince biz de oraya geçeceğiz. Üyelerimiz ile birlikte kooperatifimizde ürünlerimizi üretmeye devam ediyoruz. Gıda ürünlerinin satışını da gıda üretimi yapıldıktan sonra gıda üretim izni alacağız. Gıda üretim izninin ardından üretime başlayacağız.
Bizim hünerli eller olarak kooperatifleşmemizdeki en büyük amaç, kadınların ev ekonomilerine destek olmaları ve bu sayede ekonomi kalkınmayı katkı sağlamaları. Kurduğumuz kooperatifimiz sayesinde kadınlarımız üretime destek vermekte ve aynı zamanda ev ekonomilerinin yükünü hafifletmekte. Bu birleşim sayesinde Burdur’un yöresel tatlarını herkese öğreteceğiz.
El Sanatları Merekezi’ndeki satış mağazamızda lif, patik, çanta, takılar ve şallar mevcut. Ev ekonomisine en önemlisi de üretime katkı sağlamak isteyen bütün kadınlarımızı kooperatifimize bekliyoruz.” dedi.
Hatice Dursun