Esnaf Odaları Birliği Başkanı Metin Sipahi Burdurluları, pandemi sürecinde zor günler geçiren esnaftan alışverişe davet etti. Esnaftan alınan elektrik, su ve doğal gaz faturaları vergilerinden vazgeçilmesi gerektiği çağrısında bulundu.
Bilindiği üzere koronavirüs salgının önlenmesi için uygulanmaya başlayan kısıtlamalar nedeniyle, 20 Kasım’dan bu yana birçok işletme kapalı durumda. Kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe, oyun salonları ve çay bahçelerinin faaliyeti tamamen durduruldu.
Ticaret Bakanlığı’nın Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği Programı ve Uygulama Esasları Hakkında Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, destek programı kapsamında hibe, “gelir kaybı desteği” ve “kira desteği” olmak üzere iki şekilde sağlanacak.
Destek programının süresi, Bakanlık internet sitesinden yapılan duyuruda belirtilen sürede başvuruların yapılması kaydıyla 2021 yılının ocak, şubat ve mart ayları olmak üzere üç ay olacak. Gelir kaybı desteği olarak, ticari kazançları basit usulde tespit edilenlere, vergiden muaf esnafa ve bunların dışında kalan esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere aylık 1000 lira olmak üzere toplamda 3 bin lira hibe desteği sağlanacak.
Harcamaların en büyük bölümünün faturalara gittiğini hatırlatan Esnaf Odaları Birliği Başkanı Metin Sipahi;
“Elektrik, su ve doğal gaz fatura ödemeleri, tüketim harcamalarında konuttan sonra en çok harcama yapılan kalem. Pandemi nedeniyle zor günlerden geçen esnaf ve vatandaş için en az 6 ay bu faturalardaki vergilerden vazgeçilmeli.
Esnafın üzerindeki faturalardaki vergiler alınmamalı
Elektrik, su ve doğal gaz faturlarındaki vergilerden en az 6 ay süreyle vazgeçilmeli. Yapılan hane halkı tüketim araştırmalarında ülkemizde en çok harcama konuttan sonra elektrik, su ve doğal gaz faturalarına gidiyor. Avrupa ülkeleri en büyük payı ulaşıma harcarken ülkemizde temel zorunlu faturalar kira ile birlikte kazancın en az dörtte birini oluşturuyor. Pandemi nedeniyle sorunlar, verilen destekler ve esnafımızın beklentileri bir yana, en az 6 ay bu faturalardaki vergilerin alınmaması, hem esnafın hem de vatandaşın üzerinden önemli bir yük kaldırılacaktır.
Doğal gazın %18’i suyun %40’ı elektriğin %20’si vergi
Ülkemizde konut ve esnafın işyeri faturalarında doğal gazdan KDV yani %18 oranında vergi, elektrikten enerji fonu, TRT payı, vergi, KDV olmak üzere %20 oranında vergi, sudan ise %40 oranında olmak üzere atık su, çevre temizlik, KDV gibi kalemlerden vergi alınıyor. Esnafın ve vatandaşın üzerinden en azından 6 ay süreyle bu vergilerin kaldırılması bile faturaları önemli oranda düşürecek, herkese bir nebze de olsa nefes aldıracaktır. Kış aylarında elektrik ve doğal gaz, evde kalınan sürede hijyeninde önceliğiyle su her zamankinden fazla kullanılıyor. Bu da göz ardı edilmemeli ve faturalarda vergi indirimi ile müjde verilmeli.” dedi.
Hatice Dursun