Burdur Sanat Tiyatrosu, zorluklarla mücadele ederek şehirde tiyatro kültürünü yaşatmaya çalışıyor. Burdur Sanat Tiyatrosu Yönetmen Yardımcısı Aytaç Topuz, özel tiyatroların son durumu, sorunları, acil talepleri, Bakanlığın sunduğu destek paketini konuştuk.
Pandemiden en çok etkilenen kültür sanat kollarının başında özel tiyatrolar geliyor. Burdur Sanat Tiyatrosu Yönetmen Yardımcısı Topuz, özel tiyatroların acil talepleri olduğunu, pandemi döneminde birçok bağımsız tiyatro kapanmanın eşiğine geldiğini söyledi.
Ülke genelinde beş yüze yakın tiyatro bir araya gelerek Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi’ni oluşturdu. Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi vergi oranlarının geçici olarak indirilmesi, bazı düzenli giderlerde indirim uygulaması, proje karşılığı bakanlıktan ödenek alma gibi bazı kazanımlar sağladı.
Oyuncular, daha önce Burdur Belediyesi ile ortak organizasyon açık havada oynanan ‘Şarlo’nun Oyunu4 adlı oyunu tekrar sahnelendirecek
Burdur Sanat Tiyatrosu Yönetmen Yardımcısı Aytaç Topuz konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada;
“Pandemi koşullarında bağımsız tiyatrolar adına aslında yeni sorunlar oluşmadı. Zaten yıllardır ülkenin sanat politikalarından kaynaklanan sorunlar çok daha derinleşmiş, içinden çıkılamaz hale gelmiş oldu. Tiyatro salonlarının eğlence mekanı, tiyatroların ticarethane, tiyatrocuların tacir olarak tanımlandığı bir yapıda böylesine yüksek önlemler gerektiren bir durumdan tiyatroların etkilenmemesi düşünülemezdi. İlk üç aylık süreçte ilk kapatılan mekanlar tiyatrolar oldu, sözümona “normalleşme” sürecinde de en son açılan bizdik ve bu süreçte birçok bağımsız tiyatro kapanmanın eşiğine geldi. Sürecin olumlu etkisi ise ülke çapınca hayatta kalma mücadelesine kadar çekilen tiyatroların içinde bulunduğu koşulları sorgulamaya başlayıp, bir araya gelmeye başlaması oldu. Bu konuda daha önce çalışmalar yapan örgütlenmeler vardı ama biraz İstanbul merkezli kalmış durumdaydılar. Pandemi ile birlikte daha önce görülmemiş ölçekte, ülke genelinde beş yüze yakın tiyatro bir araya gelerek Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi’ni oluşturdu.
Benim de Akdeniz bölgesi adına Geçici Yürütme Kurulu Üyesi olduğum inisiyatif bazen eylemlilikle, bazen ilgili kurum ve bakanlıklarla diyalogla hala yetersiz de olsa bir takım kazanımlar elde etmeyi başardı. Vergi oranlarının geçici olarak indirilmesi, bazı düzenli giderlerde indirim uygulanması, proje karşılığı bakanlıktan ödenek alma gibi bazı kazanımlar var ama asıl mücadele konusu ilgili yasa değişiklikleri. Yani devletin tiyatroyu ve genel olarak sanat ve sanatçıyı nasıl gördüğünü değiştirmeye çalışıyoruz. Bunu da başaracağımıza inanıyorum. Bunun bir göstergesi ikinci bir kısıtlama dönemine girdiğimiz şu günlerde çıkan genelgelerde tiyatrolara dair herhangi bir kısıtlamanın yapılmaması olarak görüyorum. Gösterdiğimiz örgütlü tepki sayesinde daha önce en ufak her olayda iptal edilen oyunlarımızı, gerekli tedbirlerle oynayabiliyoruz. Çocuk ve yetişkin atölyelerimiz de devam ediyor, kayıtlarımız da devam ediyor bu arada sizin aracılığınızla duyurmuş olalım. Yakında önce çocuk oyunu sonra yetişkin oyunu olmak üzere oyunlarımızı oynamaya başlayacağız.” bilgisi verdi.
Hatice Dursun