Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nde ilimizde görev yapan basın temsilcileriyle kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.
İstasyon Park’ta düzenlenen toplantıya,Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Başkan Ercengiz konuşmasında Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak, Burdur Belediyesi’nce yapılan faaliyetler hakkında bilgi verdi. Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel’de tüm sektörler gibi basın sektörünün de kovid-19 salgınından olumsuz etkilendiğini, KOSGEB, İŞKUR gibi desteklerin daha da somut bir şekilde anlam kazanırsa, özel kredi teşvikleri çıkartılırsa ayakta kalınacağını söyledi.
Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz toplantıda yaptığı konuşmada;
“11 Mart 2020’den bu yana tüm dünyayı esir alan kovid-19 salgını paradigmaların değişmek zorunda olduğu ve buna ayak uydurmakta da özellikle bizim gibi gelişen ülkelerin genç nüfusunun çok kalabalık olduğu, birçok iş alanının, hizmet sektörünün değiştiği noktada ayakta kalma mücadelesi verdiğimiz bu süreçte gazeteci arkadaşlarımızın işinin çok zor olduğunu görüyorum. Gerçekten zor bir yıl geçirdik. 2020 adına münhasır sanki çok güzel bir yıl olacakmış gibi başladı. Bu pandemi yüz yılın en büyük felaketi aslında. Dönüp bakıldığında tüm ülkelerin kendi seferberliklerini ilan ettiği birçok şeyin değerinin yitirildiği, birçok unutulan şeyin de çok daha kıymetli olduğu bir dönemi yaşıyoruz, yaşamaya da daha devam edeceğiz.
Burdur Belediyesi 2020 yılında ne faaliyetler yaptı, söylendiği gibi gerçekten verdiği sözleri tuttu mu ya da iddia edildiği gibi hiçbir sözünü tutmadı 2020 yılında yattı mı, vaz mı geçti belediye olarak çalışmaktan. Bunların ana hatlarıyla sizlere kısa bir özetini geçmek istiyorum. Öncelikle tüm kamu kurumlarında olduğu gibi kovid-19 salgınından bizde etkilendik. Özellikle kış aylarının daha doğrusu sonbaharın başlamasıyla birlikte birçok arkadaşımızı temaslı ya da hasta olarak evlerinde istirahat ettirmek ya da hastane tedavi ettirmek üzere gönderdik. Burada bizim toplam personel sayımızın zaman zaman %8’lerine kadar ulaştı. Sonuçta çok kalabalık bir belediye personel ordumuz yok. Zaten sınırlı sayıda birtakım işleri yürütmeye çalışırken bir de buna esnek çalışma programını getirdiğimiz düşünüldüğünde hemen hemen %50-60 kapasiteyle hizmet üretmeye çalıştık. Şükürler olsun arkadaşlarımız özveriyle çalıştı, diğer arkadaşlarımızın eksiklerini gidermeye çalıştı ve çalışmaya da devam ediyor. Bu anlamda da şehrimizde ufak tefek hizmet sıkıntısı olabilmiş olsa da ulaşabildiğimiz duyduğumuz ve bize iletileri en kısa sürede çözmeye çalıştık.
Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel’de açıklamasında;
“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir araya gelmiş durumdayız. Aslında bu organizasyonun bir anlamı da uzun süredir bu tür basın toplantıları, buluşmalar maalesef olmuyor. Çünkü bildiğiniz gibi yaklaşık 11 aydır, virüs mücadelesi dolayısıyla bu tür etkinliklere de hasret kaldık. Bu noktada Belediye Başkanının bu nazik davetiyle en azından bir araya gelmiş durumdayız. Bildiğiniz gibi pandemi süreci sağlık boyutuyla kalmayıp ekonomik sıkıntılar başta olmak üzere yeni ideolojiler, yeni hayat tarzları, yeni yaşamşekilleri de dayatmakta. Şunu biliyoruz ki pandemi sonrasında da yepyeni bir hayat bizi beklemekte. Bu dönüşümün, değişimin içinde medyaya da büyük görevler düşüyor.Yapılan tespitlerde, tahminlerde bu dönüşümden en çok olumlu veya olumsuz eklenecek sektörlerin başında basın, medya sektörü geliyor. Bizlerin de bu noktada bu değişimi doğru okuyup, bu değişime ayak uydurmamız gerektiğini düşünüyorum bu vesileyle. Gazeteciler Günü Türkiye’ye özgü bir gün. Evrensel tarafı yok. Tamamiyle Türkiye’deki şartlardan dolayı ortaya çıkmış bir gün. Basın emekçilerinin günü. Birde böyle bir özel tarafı var. Siz arkadaşlarımızın bizim bu koltuklarda oturabilmemiz için gazetelerimizin, internet sitelerimizin, ajansların ayakta kalabilmesi için bu bahsettiğimi değişime ayak uydurma mecburiyetimiz bulunmakta. Özellikle basın çalışanlarının sayıları giderek azalmakta. Çünkü gazete patronları, işletme sahipleri tasarruf anlamında, ekonomik anlamda malesef ilk seçenek olarak çalışanlarımızı çıkarmak durumunda kalıyorlar. Bu durumun bir an önce tersine dönmesini temenni ediyoruz. Bu noktada başta KOSGEB, İŞKUR gibi desteklerin daha da somut bir şekilde anlam kazanırsa sektörümüzü yönelik özel kredi teşvikleri çıkartılırsa ayakta kalacağımızı tahmin ediyoruz. Buradan kamu kurumlarına sesleniyoruz; gerçekten haber alma hakkı insanoğlunun başından beri var olduğundan beri bir ihtiyaç ve biz bu ihtiyaca cevap veren bir meslek sektörüyüz. Gazeteciler olmazsa bakın eğer medya olmasaydı dünyanın öbür ucunda Amerika’daki olaylardan kimin haberi olacaktı. Düşünebiliyor musunuz? Günümüz dünyasında özellikle sosyal medyayla birlikte aslında herkes gazeteci, herkes muhabir, herkes haberin içinde. Birde böylesine dinamik bir dünya içinde yaşıyoruz ve ben en son böyle bir girişten sonra Burdur Beledyesi’ne de ayrıca bir paragraf açmak istiyorum. Belediye yönetimi, Sayın Başkanımız başından beri gazetecilere yönelik faaliyetlerde özel bir önem gösteriyor. En azından bir araya gelmemizi sağlıyor. Bu anlamda belediye başkanımıza, belediyeyönetimine, Kültür ve Sosyal İşler Yöneticisi Ferit Bey’e ayrıca teşekkür ediyorum.” dedi.
Hatice Dursun