Çarşamba, 23 Mayıs 2012
Bulutlu

21°C

Bulutlu
Nem: %35


°F / °F


°F / °F


°F / °F


°F / °F

IMKB100 59.738
Değişim: %0,12
piyasalar yukari
ALTIN 100,17
Değişim: %-0,34
piyasalar aşağı
USD 1,7610
Değişim: %-1,32
piyasalar aşağı
EUR 2,3710
Değişim: %-7,18
piyasalar aşağı
GBP 2,8014
Değişim: %-4,75
piyasalar aşağı
Son Güncelleme: 2012-02-26 16:05:28

Gazeteler

« Mayıs 2012 »
Pzt Sal Çrş Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Son Yorumlar

Ziyaretçi Sayacı

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBugün5329
mod_vvisit_counterDün7834
mod_vvisit_counterBu Hafta21320
mod_vvisit_counterGeçen Hafta54864
mod_vvisit_counterBu Ay208665
mod_vvisit_counterGeçen Ay186321
mod_vvisit_counterToplam520431

Sitede şu an: 18 ziyaretçi, 84 arama botu var
Salı, 21 Şubat 2012 10:30

Hasta Hakları sağlıklı yaşamada temel unsur

Yazan 
Öğeyi Oyla
(0 oy)

Sağlık Müdürlüğü Hasta Hakları İl Koordinatörlüğünce, hasta hakları birim sorumlularına eğitim verildi. Sağlık İl Müdürü Uz. Dr. Sırrı Şenbayram başkanlığında Öğretmenevi'nde düzenlenen eğitim programında, Hasta Hakları İl Koordinatörü Dr. Cüneyt Yıldırıcı ve Burdur Devlet Hastanesi Hasta Hakları Birim Sorumlusu Sosyal Hizmet Uzmanı Ali Baş tarafından, hasta hakları ve uygulamaları konusunda bilgi verdi.

 

Eğitim programında yaptığı konuşmada, tüm hizmetlerin ve kararların hastalar için uygulandığına dikkat çeken Uz. Dr. Sırrı Şenbayram, sağlık hizmetlerinden yararlanmak için patolojik bir bozukluğa sahip olunmasının gerekmediğini, sağlıklı olmakla birlikte, eğitim almak için, sağlığını koruyup geliştirmek için, aile planlaması için, bağışıklanma için, gebe veya bebek takibi için, sigarayı bırakmak için bir hekime ya da sağlık kurumuna başvuran kişilerin de sağlık hizmetinin kullanıcısı olduğunu vurguladı.

Sağlık hizmetinin sadece sağlığını kaybetmiş, hastalanmış veya sakatlanmış kişiler için değil, herkes için olduğunun altını çizen Uz. Dr. Şenbayram; "Hastaların, ihtiyaçları olan kaliteli bir sağlık hizmetine kolayca ulaşabilmeleri ve sağlıklarına geri kavuşabilmeleri için insan onuruna yakışır bir biçimde her türlü desteği alabilmelerini sağlamak üzere tanımlanan hasta hakları, kuşkusuz sağlıklı yaşama hakkının en temel unsurları arasındadır.

Genel olarak hasta haklarını tarif ettiğimizde; hasta ile sağlık çalışanları arasında bireysel ve toplumsal düzeyde ortaya çıkan, sağlık çalışanlarının hastaya ve hastanın sağlık çalışanlarına karşı görev ve sorumlulukları olan, daha iyi sağlık ortamı için hasta ve sağlık çalışanlarının birlikte sahip çıkması gereken haklar olarak tanımlamak mümkündür" dedi.

İl Sağlık Müdürlüğünce tüm il ve ilçe hastanelerinde hasta hakları birimleri, kurullarının oluşturulduğuna dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Sırrı Şenbayram, hasta ve hasta yakınlarının, hastanelerde sorun yaşadıklarında ya da mağdur olduklarını düşündüklerinde başvurabilecekleri, kendilerini dinleyen ve çözüm arayan birer muhatap bulduklarını vurguladı.

Hasta Hakları birimlerine yapılan başvuruların, anında çözüme kavuşturulması için çaba sarfedildiğini belirten Sırrı Şenbayram, bu kapsamda Burdur, Bucak, Gölhisar, Yeşilova devlet hastanelerinde, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde hasta hakları kurulları ve birimlerinin oluşturulduğunu, Ağlasun, Çavdır, Tefenni ilçe hastanelerinde de Hasta Hakları İletişim Birimlerinin kurulduğunu dile getirdi.

2011 yılında, ilde bulunan tüm hasta hakları birimlerine kurullara intikal eden 103 şikayet olduğunu açıklayan Şenbayram; "Ayrıca yine hasta hakları birimlerimizce 256 şikayette yerinde çözümle sonuçlandırılarak hasta memnuniyeti sağlanılmıştır. İlimizde bulunan tüm devlet hastaneleri, merkez ADSM ve Bucak'da bulunan özel hastanede hasta güvenliği çalışmaları başlatılmıştır."şeklinde açıklama yaptı.

Hastaların doğru kimliklendirilmesi, güvenli ilaç uygulamalarının sağlanması, transfüzyon güvenliğinin sağlanması, radrasyon güvenliğinin sağlanması, düşmelerden kaynaklanan irsklerin azaltılması, güvenli cerrahi uygulamalarının sağlanması ve tıbbi cihaz güvenliğinin sağlanması konularının sağlık kurumlarında uygulanmaya başladığının altını çizen Uz. Dr. Sırrı Şenbayram, hastanelerde, ameliyat öncesi imzalatılan taahhütname gibi yazıları uygulamadan kaldırtarak her ameliyata özgü rıza formları uygulamasını başlattıklarını, bu uygulamayla hastaların ameliyat öncesi her türlü tıbbi konuda bilgilendirildiklerini belirtti.

İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Sırrı Şenbayram, herhangi bir sağlık kuruluşuna sağlık hizmeti almak için başvuran herkesin sahip oldukları hakları şöyle sıraladı;

-Sağlık hizmetlerinden adalet ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde faydalanma hakkı

-Bilgi talep edebilme hakkı

-Sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirme hakkı

-Personeli tanıma, seçme ve değiştirme hakkı

-Öncelik sırasının belirlenmesini isteme hakkı

-Tıbbi gereklere uygun teşhis, tedavi ve bakım isteme hakkı

-Kayıtlara inceleme ve kayıtların düzeltilmesini talep etme hakkı

-Bilgi verilmesini isteme hakkı

-Mahremiyete saygı gösterilmesi ve bunu talep hakkı

-Rıza ve izin hakkı

-Bilgilerin gizli tutulması hakkı

-Tedaviyi reddetme ve durdurma hakkı

-Tıbbi araştırmalarda rıza alınması hakkı

-Güvenliğin sağlanması hakkı

-İnsani değerlere saygı gösterilmesi ve ziyaret hakkı

-Refakatçi bulundurma hakkı

-Müracaat, şikayet ve dava hakkı

-Dini vecibeleri yerine getirebilme ve dini hizmetlerden faydalanma.

Haber: Hacer Zeren

Okunma 182 defa

Yorum Ekle

Lütfen doldurulması gereken tüm alanları (* ile belirtilen) doldurunuz. Yorumunuz incelendikten sonra yayına alınacaktır. Temel HTML kodları geçerlidir.